EL JOC AL AIRE LLIURE

EL JOC AL AIRE LLIURE

Com entendre el joc del nen o la nena sense tenir en compte el gaudi, l’emoció, el gust per fer i sentir … Aquesta motivació fa que el joc vagi creixent i evolucionant cap a terrenys insospitats. I si pensem en el joc en espais naturals? Un espai que de manera innata està connectats a nosaltres i que ens ofereix una gran quantitat de beneficis tant a nivell físic, com psicològic. El joc a l’aire lliure va més enllà de l’acció, es converteix en una relació entre el nen o la nena i l’entorn, oferint-li tot allò que necessita per créixer de manera saludable.Serà un plaer presentar dues experiències que tot i estar a quilòmetres de distància i amb nens i nenes d’edats diferents, es troben connectades.
L’Escola Bressol Municipal Pota-Roges de Cervelló, a Barcelona, des de fa 3 anys porta a terme un projecte on l’entorn, l’espai natural immediat, acull i ofereix als nens i nenes meravelles que traspassen les portes de l’escola, fent també a les famílies partícips d’això. Una infinitat d’experiències vinculades a la natura, que connecten de manera immediata amb l’interès i la motivació de cada un d’ells.
“Nenea, créixer creant”, a Lugo, és un projecte d’Educació a la Natura nascut el 2015, que, inspirat en experiències d’escola bosc existents a països com el Regne Unit o Alemanya, vincula de manera directa i permanent a nens i nenes amb la naturalesa més propera, de manera que aquesta es converteix en l’espai de referència i la font principal de recursos per al dia a dia de la petita escola.
En tots dos projectes educatius la mirada adulta busca respectar el joc innat de nens i nenes, apropant-los als espais més propicis per a això. La natura, com a entorn d’estímuls integrats i recursos il·limitats, es configura l’escenari ideal per al desenvolupament del joc espontani en la primera infància. (Conferència en castellà)